Inspiratiesessie Vincent Callebaut

Op 14 april organiseerde de Vijfde Gevel in samenwerking met de Derde Long een inspiratiesessie met de Belgische toparchitect Vincent Callebaut, ontwerper van futuristische steden! Na een opmerkelijk academisch parcours en een met tal van prijzen bekroond carrièredebuut, heeft Vincent Callebaut zich in Parijs gevestigd. Met projecten als ‘Dragonfly’, wat Callebout omschrijft als zijn ‘intellectueel manifest’, kwam hij meteen op het wereldtoneel. “We trachten de ruimtelijke expansie van de steden te beperken door in de hoogte te werken. We kiezen voor compacte steden.” Callebaut noemt het zelf ‘eco-positieve architectuur’ met nieuwe herbruikbare materialen (‘cradle-to-cradle’) die instaat voor de eigen energieverwekking (elektriciteit, verwarming en voeding).
Futuristische steden die zichzelf voorzien van energie en voedsel, flatboerderijen, drijvende steden of verticale luchtschepen die hun energie halen uit drijvende zeewiercentrales: Vincent Callebaut zoekt reële oplossingen voor de overbevolking en milieuverloedering. “Door de integratie van het beste uit twee werelden – deze van de low-tech en deze van de high-tech – wil ik beleidsmakers bewijzen dat er strategische linken bestaan tussen de klimaatveranderingen, duurzame landbouwtechnieken en een doordachte stadsontwikkeling. De 21ste eeuw wordt dé eeuw van de biologie en het levend organisme. Of het wordt het nu net niet.”
In een tijd van dualiteit tussen de decentralisatie van energie en de teloorgang van de voedingsindustrie nam hij ons mee op een ontdekkingsreis naar een vruchtbare stad drijvend op energiesolidariteit.
Logo 3de LongLogo de 5de gevel

Wanneer?

Donderdag 14 april 2016
18.30 uur: Welkom
19.30 uur: Vincent Callebaut: ‘Les Cités Fertiles’
21.30 uur: Gezellig napraten met du pain, du vin, du boursin

Waar?

CommunicatieCampus AuditoRium4 Sint-Denijslaan 485 – 9000 Gent

Voor wie?

Een must voor architecten met een passie voor creativiteit en een honger naar inspiratie.